Fizioterapevtske vaje v vodi

Fizioterapevtske vaje v vodi

Morje, jezero, reka, bazen….niso namenjeni samo plavanju ali namakanju. Vodo lahko izkoristimo tudi kot medij v katerem izvajamo vadbo. Najprej je seveda potrebno poskrbeti za varnost, zato večino vaj izvajamo na stojni višini, torej tako, da dosežemo tla in se imamo tudi možnost oprijeti. Vodo lahko uporabimo kot razbremenitev ali kot obremenitev.

Vaje za roke

1. Stojimo (če ste dovolj vešči in gotovi vase lahko tudi ležite na vodi, velja za vse vaje) v vodi, ki nam sega do ramen. Obe roki položite na vodo, tudi dlani položite na vodo in rahlo drsite v razmik. Bodite pozorni, da vaje izvajate simetrično. Ko ste v skrajni poziciji, ki jo že zmorete, se počasi vrnite v začetni položaj.

2. Dlani obrnemo eno proti drugi, ju potopimo 5 cm pod vodo in ponovimo zgornjo vajo. Ob gibu izdihujemo in stisnemo trebušne mišice. Poskušamo telo obdržati ves čas pri miru in delamo samo z rokami.

3. Dlani obrnemo s hrbtnimi stranmi, ju potopimo 5 cm pod vodo in ponovimo zgornjo vajo.

4. Levo roko, plosko položimo na gladino, desno roko postavimo ob telo. Ob izdihu zamenjamo roki, ob tem izdihujemo in napnemo trebušne mišice.

Vaje za noge

1. Uležemo se na gladino na hrbet (se držimo za rob, objekt ali prosto), nogi postavimo skupaj in počasi razmikamo nogi in primikamo nogi.

2, Stojimo, dvignemo koleno proti gladini, nato iztegnemo nogo in se vrnemo v začetni položaj z odrivom vose. Ponovimo z drugo nogo.

3. Stojimo, na desni nogi potegnemo stopalo navzgor, koleno je iztegnjeno in stegenske mišice napete. S stegnjeno nogo odrivamo vodo vstran in nato primaknemo nogo nazaj.

4. V vodi vozimo kolo, strižemo s škarjicami, tečemo v vodi, hodimo nazaj, hodimo vstran, poskakujete…
Na voljo je tudi veliko družabnih iger, žoganje, odbojka, lovljenje, tunkanje…. Predsem pa se vode ne bojte, uživajte in se veliko smejte.