Fizioterapevtski fitnes

Sezona redne vadbe na prostem se je za marsikoga končala ali pa se je vsaj zelo zmanjšala možnost vadbe na prostem. Čeprav je tudi pri tem tako kot sicer v življenju, če iščemo izgovore jih tudi najdemo. Vadba se je torej preselila v telovadnice, fitnese.

Najprej sledi seveda ustrezna izbira takega centra. Bodite pozorni tako na urejenost, čistočo in zračnost takih prostorov, kot tudi na kvalitetne naprave in strokovno usposobljene trenerje, ne samo na ceno. Saj veste, športniki, ki sicer leta in leta trenirajo in zagotovo veliko vedo o treningih, vajah in pravilnih izvedbah imajo ob sebi tudi trenerje, mi pa mislimo da jih ne potrebujemo? Vsekakor v fitnesu, kjer trenerji obletavajo le lepa dekleta in podajajo ključe od omaric, ne vzamejo pa si časa da bi vas popravili verjetno ne boste dobili vsega kar bi lahko. In kaj zlahka se zgodi, da v najboljšem primeru ne boste zadovolji z rezultatom, oziroma si lahko na tak način pridobite še dodatno poškodbo. Torej, če je le mogoče si za vsaj nekaj prvih vaj omislite trenerja s katerim bosta naredila načrt vadbe in ki vas bo naučil pravilne izvedbe vaj.

Pred vajami se je potrebno ogreti. Navadno to storimo z lahkotnim tekom na tekaški stezi ali kolesu. Pazimo da ne pretiravamo, saj je naš namen ogrevanje, kaj ne. Pa tudi sicer kadar uporabljamo tek in kolesarjenje kot obliko vadbo (npr. za porabo energije, torej maščob) pazimo da ne pretiravamo in preobremenjujemo mišic, saj bom v tem primeru imeli manj moči za vadbo z utežmi.

Raztezanje pred vadbo naj bo to dinamično, po vadbi pa statično raztezanje. Statično raztezanje pred vadbo ni primerno saj lahko v primeru prevelike obremenitve na sklep med treningom povzroči nestabilnost in poškodbo, medtem ko z dinamičnim raztezanjem pripravimo mišice na povečane obremenitve.

1-DSC02313

Dober načrt vadbe je sestavljen tako, da so vaje raznolike, treningi se med seboj razlikujejo po težavnosti. Samo tako bo naš trening učinkovit, vaje bomo lahko izvajali dobro in kvalitetno. Prav tako je nujno potrebno krepiti celo telo, samo tako bo naše telo sorazmerno, estetsko in bomo obdržali ustrezno mišično ravnovesje in pravilno težišče, ter tako obvarovali svoje sklepe. Tudi število ponovitev je pomembno, ne preveč in ne premalo. Velikokrat ko izbiramo vaje ali naprave sami izberemo tiste, ki jih imamo radi in se izogibamo tistih katere težko izvajamo. Velikokrat pa bi moralo biti ravno obratno. Tudi izbiro težavnosti vaje ali količino uteži je smiselno prepustiti trenerju.

Ne pozabite tudi na prehrano. Za dobro vadbo ne smemo priti v fitnes lačni, med vadbo potrebujemo tako tekočino, kot energijo, pa tudi po vadbi moramo obnoviti porabljeno energijo.

Fizioterapevtski fitnes mora biti raznolik, da nam bo zanimivo in bomo zadovolji z učinki in rezultati.

Prepustite načrt strokovnjakom in vsaj na začetku poiščite dobrega trenerja. Se vam zdi drago, pa saj je za vas, ali ne.