Smuk poleti – pravilno sedenje

Smuk poleti – pravilno sedenje

Pogrešate smučanje, pogrešate zimo? Letošnje poletje, z izjemo nekaj dni, ni ravno podobno poletju, pa vendar smučati poleti? Še več. Smučate lahko celo leto in ne samo to smučate lahko tudi v službi. Pravzaprav vozite smuk. s preprosto vajo, boste veliko naredili za sebe.

Odmaknite se za nekaj centimetrov od stola in zadržite položaj. Pri tem pazite na položaj hrbtenice, napnite trebušne mišice, mišice medeničnega dna in dihajte. Ponovite 8x.

Z vajo boste krepili mišice nog in ko bo čas za sneg boste nanj pripravljeni. Hkrati boste poskrbeli za boljšo prekrvavitev in limfni obtok (saj veste, tista tako nezaželena (pomarančna koža na stegnih).
Želite še več? Dvigujte in spuščajte se, počasi. Vse naj se dogaja približno 3-8 cm od stola. Zavedati se moram da se sile pri sedenju različno prenašajo. Pri sedenju naprej se namreč zgodi nagib medenice naprej, oz. nagib medenice nazaj pri sedenju s težo nazaj. Posledično se spremeni tudi kot v kolčnem sklepu, ki naj bi bil med 85° in 100°

Fleksija 90° v kolku, pri sedenju vpliva na lordozo, ki jo sicer zlahka zavzamemo v stoječem položaju. Posledično ljudje, ki veliko sedijo razvijejo kompenzacijsko kifotično držo v lumbalnem delu. Ekstenziji v kolku zato sledi lordoza.
Torej več kot dovolj razlogov za smuk, ne samo poleti, celo leto….pa še smučarke karte ne potrebujete :-).

hop, hop, hop….