Sedenje na stolu in bolečina v križu

Sedenje na stolu in bolečina v križu

Sodobni način življenja nam zapoveduje sedenje, tudi štiri do pet ur in več na dan. Razen sedenja na delovnem mestu, sedimo tudi pri branju, gledanju televizije, igranju video igric, uporabi računalnika. Ob majhni količini fizične aktivnosti ali celo brez nje, je lahko tak način življenja povod za različna obolenja. Sem zagotovo sodi tudi bolečina v križu (BVK). Dolgotrajno sedenje na stolu pogosto sicer ni najpomembnejši razlog za razvoj bolečine v križu, vendar gotovo sodi med ogrožajoče dejavnike. Pri tem so zagotovo najbolj izpostavljeni vsi, ki veliko sedijo (npr. pisarniški delavci, projektanti,…) in vsi ki pri svojem delu uporabljajo računalnike.

Evolucija človeka je vplivala tudi na anatomske in funkcionalne spremembe človeka. Za pokončno držo so bili potrebni polna iztegnitev v kolkih, nagib medenice in razvoj krivin hrbtenice (dvojni S). Pa vendar ni mogoče preživeti celega dneva samo stoje. Ob usedanju je potrebno pokrčiti kolke in kolena, medenica se nagne nekoliko nazaj in poravna se ledvena krivina, kar vpliva na medvretenčne ploščice in mišice trupa.

Med sedenjem se povečajo sile na medvretenčne ploščice in napetost izravnalk hrbtenice.

Hrbtenica je tako posledično postala bolj obremenjena in bolj izpostavljena degenerativnim spremembam. Sedenje predvsem kvarno vpliva na prehrano medvretenčne ploščice. Pri dobrem sedenju se na eno medvretenčno ploščico lahko ustvarja pritisk, ki predstavlja 150% naše telesne teže (izmerjeno med četrtim in petim ledvenim vretencem). Pri slabem sedenju, predvsem pri nagibu naprej, lahko ti pritiski presegajo 200% naše telesne teže (z 80 kg je pritisk na eno ploščico lahko 160 kg ali več).

V študijah so dokazali tudi pomembno povezavo tudi med sedenjem in prezgodnjo umrljivostjo. Pri tistih, ki sedijo 11 ur in več, se tveganje poveča kar za 40 odstotkov.

Bolečina v hrbtu je najpogostejša z delom povezana zdravstvena težava v Evropski uniji.

Težave s hrbtom zaradi sedenja razvije vsak tretji človek.

Hrbtenica

Hrbtenico lahko delimo na gibljivi in negibljivi del. Gibljivi del sega od prvega vratnega vretenca do prvega križnega vretenca, negibljivi del predstavljata križnica in trtica. Tudi gibljivost posameznih delov se razlikuje. Najbolj gibljiv je predvsem vratni del, ki omogoča gibanje glave v vse smeri in zagotavlja dobro vidno polje. V prsnem delu je hrbtenica najmanj gibljiva, saj je tu njena naloga, da skupaj s prsnim košem varuje pljuča in srce. Ledveni del hrbtenice nam omogoča upogibanje, iztegovanje, nagibanje vstran in sukanje trupa. Največja gibljivost je v predelu petega ledvenega vretenca. Pet križnih vretenc je negibno spojenih med seboj v križnico. Križnica skupaj s kolčnicami zagotavlja da se trup, ki ga nosijo noge, ne zamaje ob vsakem koraku. Trtična vretenca sestavljajo pri živalih rep, pri človeku pa deloma zapirajo spodnjo medenično odprtino in so opora organom v medenici.

Hrbtenico sestavlja 32 ali 33 vretenc:

7 vratnih, 12 prsnih, 5 ledvenih, 5 križnih  in 3 ali 4 trtična skupaj zraščena vretenca.

Pomembno vlogo pri povezavi vretenc imata vez na sprednji strani teles vretenc, ki omejuje iztegovanje hrbtenice, in zadnja vez, ki se nahaja v hrbteničnem kanalu ob zadnjih delih vretenc in medvretenčnih ploščic ter omejuje čezmerno upogibanje hrbtenice. Vretenca so med seboj povezana še z drsnimi sklepi in dodatnimi vezmi med trni vretenc in obstranskimi odrastki vretenc.

Dodatno stabilnost ledvenemu delu omogočata povrhnja in globoka plast mišic. Predvsem slednja kot močan elastičen trak daje stabilnosti hrbtenici in nevtralizirajo delovanje zunanjih sil.

Seveda morajo mišice poleg normalne raztegljivosti aktivnosti in mišične moči delovati sinhrono in biti dobro povezane z osrednjim živčevjem. Poleg mišic, ki so odgovorne za stabilnost ledvene hrbtenice, so za stabilnost hrbtenice zelo pomembne tudi mišice v vratnem predelu. Zaradi nepravilnega sedenja, slabega položaja računalnika in neaktivnosti so le-te velikokrat preslabotne.

Mišic, ki imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju ledvene hrbtenice, ni malo. Nekatere, kot so prema trebušna mišica, zunanja poševna in notranja poševna trebušna mišica stabilizirajo medenico, prema mišica pa stabilizira tudi hrbtenico. Še posebej pomembni za stabilnost ledvenega dela sta kvadratna mišica križa in črevnično-ledvena mišica, ki prav tako sodelujeta pri stabilizaciji medenice. Za medvretenčno stabilnost poskrbijo multifidne in medvretenčne mišice. Ostajajo še izravnalke trupa, prečna trebušna mišica, katerih naloga je vzdrževati stabilnosti trupa. Za celostni pogled na stabilnost v tem delu je potrebno upoštevati tudi mišice medeničnega dna in trebušno prepono. Tudi zato je pomembno, da izvajamo prave vaje in da jih izvajamo pravilno.

Sedenje

Ljudje različno sedimo in prav različni načini sedenja (sprednji, srednji, zadnji) značilno vplivajo na mišično aktivnost in obremenitve hrbtenice. Najpriporočljivejši je nevtralni položaj ledvene hrbtenice pri sedenju, kjer le ta ni popolnoma zravnana. Dobro držo v različnih  položajih določa biomehanika in primerno živčno mišično delo.

Pri dobri drži so sklepi v anatomski legi in vzdrževanje drže ne zahteva večjih naporov.

Pri hrbtenici so najbolj obremenjene bikonveksne medvretenčne ploščice, ki nosijo težo telesa in prenašajo obremenitve, ki delujejo na vzdolžno os hrbtenice.

Ergonomski stol in pravilno sedenje lahko sile omilita. Nastavitev delovnega stola si mora prilagoditi vsak posameznik sam. Osnovne smernice dobrega stola narekujejo, da mora stol:

 • biti stabilen, udoben in mora omogočati neovirano premikanje, imeti premično podvozje,
 • imeti nastavljivo višino sedišča (40-52 cm), sedišče nekoliko nagnjeno naprej, prednji del sedišča naj bo zaobljen, obdan s prevleko iz blaga ali kombinacije umetnih in naravnih vlaken, sedišče mora biti primerno globoko (38-45 cm) in široko (40-45 cm),
 • imeti po višini in globini prilagodljiv naslon,
 • imeti primerno oporo za noge (dolžina najmanj 45 cm in širina 35 cm).

 

Pri izbiri stola je potrebno upoštevati ergonomska priporočila, značilnosti posameznika in naravo njegovega dela.

Po raziskavah stoli z naklonom naprej povečujejo krivino v ledvenem delu, vendar pri tem nekatere študije navajajo povečano, spet druge pa zmanjšano mišično aktivnost. Dinamični stoli, katerih namena sta predvsem povečati gibanje v hrbtenici in aktivirati mišice trupa, niso zadostili znanstveno podprtim kriterijem, ki bi upravičili njihov prednost.

Kako sedeti na stolu, da ne bo bolečine v križu

Pomembno je, kako sedimo na stolu.

Sedenje na stolu moramo v začetku, ko se navajamo na pravilno sedenje, večkrat popraviti.

Upoštevati velja, da:

 • je na stolu je treba sedeti do naslonjala, saj ima tako hrbet oporo, podporna ploskev (stegni) je takrat dovolj velika, krvni obtok ni moten, hkrati pa sprednji del stola ne sme pritiskati na zadnji del kolen,
 • je treba nastaviti ustrezno višino stola in naslona,
 • je kot v kolenu večji ali enak 90°, vendar ne večji od 110° (noge v kolenskem sklepu naj bodo nekoliko odprte), kolena morajo biti rahlo nižje od kolkov,
 • je kot med telesom in nogami 90° ali več,
 • vsak posameznik pozoren, da noge niso prekrižane,
 • teža enakomerno porazdeljena na obe polovici zadnjice,
 • medenica ni zvrnjena naprej,
 • je opora na celih stopalih, ki naj bodo v celoti na podlagi ali na nožnem podstavku.

 

Gibanje

Medvretenčna ploščica je največji del našega telesa, ki je neožiljen.

Dolgotrajno sedenje pospešuje starostne spremembe, zato je treba večkrat na dan vstati.

Sprememba položaja iz sedečega, če je le mogoče v hojo, spodbudi pretok tekočine in pospeši prekrvavitev medvretenčne ploščice. Pri rahlo upognjenem sedenju dobi medvretenčna ploščica več potrebnih snovi.

Gibanje zagotavlja boljše delovanje vseh organov. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije moramo biti med 18. in 64. letom telesno zmerno do intenzivno aerobno aktivni (hoja, kolesarjenje, delo v službi ali doma, igre, ples, šport, rekreacija) vsaj 150 minut na teden, ali še bolje 300 minut tedensko. Vsaj dvakrat tedensko je potrebno vključiti v vadbo tudi večje mišične skupine.

 Kaj lahko naredimo, da zmanjšamo negativne vplive sedenja

Sedenje da, vendar bodimo pozorni. Sedenju se ne moremo izogniti, lahko pa:

 • pazimo na pravilno sedenje,
 • vsakih 30 minut vstanemo (prestavimo/odmaknimo si tiskalnik in se sprehodimo do tiskalnika, pojdimo osebno do sodelavca, nastavimo si opomnik, da nas opomnik opozori na aktivnosti,…), se pretegnemo, zakrožimo z rameni,…,
 • smo pozorni, da imamo cela stopala na podlagi in pred koleni, ne križamo nog,
 • sedimo vzravnano, preverimo ali so naš slikovni zaslon, tipkovnica in miška (slednja je pogosto vzrok za rotacijo trupa in težave v zgornjem delu hrbta) pravilno nameščeni,
 • telovadimo na delovnem mestu,
 • telovadimo doma.

 

Vaje za križ in ledveni del hrbtenice v službi

Ponujamo vam tri preproste vaje. Vse vaje delamo počasi in do bolečine. Pri vsaki vaji naredimo pet ponovitev, vsak dan.

 • Zasuk sede – vaja je namenjena ohranjanju gibljivosti v trupu

Usedemo se na stabilen stol, na sredino stola, z nogami v širini bokov. Poravnajmo trup in napnimo trebušne mišice, brado potisnemo nekoliko proti hrbtenici, obe roki prekrižamo na prsih in se ob vdihu zasukamo v desno, hkrati obrnimo glavo in usmerimo pogled močno v desno. Pri tem smo pozorni, da ne izgubimo višine, da sta roki ves čas na prsih in da ne premikamo spodnjega dela trupa. Ob izdihu se vrnimo v začetni položaj. Ponovimo na nasprotno stran. Delajmo počasi.

 • Rock`n`roll – vaja je namenjena gibljivosti v ledvenem delu hrbtenice

Usedemo se na sredino stola, zravnajmo se, nogi postavimo na podlago v širino bokov, obe roki postavimo v pas. Z vdihom nagnemo medenico naprej, z izdihom jo nagnemo nazaj. Pazimo, da se pri tem ne spuščamo s trupom navzdol, ohranjajmo višino in gibajmo z medenico.

 • Nagib nazaj – vaja je namenjena krepitvi trebušnih mišic in krepitvi stabilizatorjev spodnjega dela hrbtenice

Usedemo se na sredino stola, zravnajmo se, napnimo trebušne mišice, brado potisnemo proti vratni hrbtenici, roki prekrižajmo na prsih. Z vdihom se z ravnim trupom nagnemo nazaj, pri izdihu se vrnemo v začetni položaj. Pazimo, da res delamo gib v upogibu med kolki in trupom in da ne povečujemo krivine v ledvenem delu hrbta.

 

Sklep

Sedeči način življenja je oblika, ki spremlja sodobnega človeka. Z razumevanjem dogajanja v našem telesu in nekaj truda, lahko v veliki meri zmanjšamo negativne vplive sedenja in poskrbimo za kakovostnejše življenje in prihodnost. Zdravje je obravnavano kot bio-psiho-socialni model, pri čemer se moramo zavedati, da je za zdravje odgovoren vsak posameznik, ustrezne strokovne službe pa so mu le v pomoč. Varno okolje in ustrezno, pravilno obnašanje, kamor sodi tudi sedenje, vodita k zdravju in h kakovostnejšemu življenju. Nacionalno zdravstveno združenje v Veliki Britaniji je celo izdalo smernice, ki postavljajo posameznika na prvo mesto, in opredelilo slogan »nothing about me without me« (nič o meni brez mene), ki poudarja pomen vloge posameznika. Odločitev o prevzemu odgovornosti za zdravje, tudi za sedenje, je odločitev vsakega posameznika. Zahteva delo, vnos energije in prinaša veliko pozitivnega.

Prevzem odgovornosti za svoje zdravje sodi med pomembnejše odločitve v življenju.

 

Kako vam lahko pomagamo mi? Izberite paket kronična bolečina v križu.

 

Literatura in viri

 1. Bharakhada. N., Yates, T., Davies, M.J., Wilmot, E.G., Edwardson, C., Henson, J., Webb, D. in Khunti, K. (2012). Association of sitting time and physical activity with CKD: A cross-sectional study in family practices. Am J Kidney Dis, 60(4), 583-590.
 2. Claus, A.P., Hides, J.A., Lorimer Moseley, G. in Hodges, P.W. (2009). Is ‘ideal’ sitting posture real?: Measurement of spinal curves in four sitting postures. Man Ther, 14(4), 404-408.
  1. Demmer, H. (1995). Health promotion: How to go about it. European Health Promotion Series Nr. 4. Cpenhagen:Essen.
 3. Equily and excellence: Liberating the NHS. Pridobljeno 05.05.2014, s https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/213823/dh_117794.pdf.
 4. Jereb, J. in Jereb, E. (2000). Organizacija pisarniškega poslovanja. Kranj: Moderna organizacija.
 5. Klemec Ketiš, Z. (2007). Biomehanika upogibnih obremenitev ledvenega dela hrbtenice. Med razg, 46, 369-376.
 6. Košak, R. (2010). Vpliv neergonomskih telesnih položajev na degenerativni proces hrbtenice. V 3. Slovenski posvet o ergonomiji na delovnem mestu (str.4-5). Ljubljana: Klinični center Ljubljana, KIMDPŠ.
 7. Niebel, B.W. in Freivalds, A. (2003). Methods, standards, and work design. Boston: McGraw-Hill.
 8. O`Sullivan, McCarthy, R., White, A. O/Sullivan, L. in Dankaerts, W. (2012). Can we reduce the effort ot maintaining a neutral sitting posture? A pilot study. Man Ther 17(6), 566-571.
 9. Pravilnik o varnosti in delu s slikovnim zaslonom. Ur. List. RS, št. 30/00, 73/05 in 43/11.
 10. Proč z bolečinami v hrbtu: priročnik z osnovnimi informacijami in navodili (2007). Ljubljana: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.
 11. Železnik, D. (2010a). Obravnava pacientov s kroničnimi obolenji z vidika etike. V E. Kavaš (ur.), Medicinske sestre zagotavljamo varnost in uvajamo novosti pri obravnavanju pacientov s kroničnimi obolenji (str. 17-23). Murska Sobota: Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja.

 

Objavljeno v Elektrotehnični reviji, 1/2015.

[vc_facebook type=”standard”]