Bolečine in poškodbe kolena

Koleno je eden najbolj obremenjenih sklepov v človeškem telesu, zaradi anatomsko kompleksne zgradbe pa diagnostično velikokrat zapleten primer za razjasnitev bolečin.

Koleno sestavljajo štiri glavne komponente: kosti, ligamenti, hrustanec in tetive in vsaka od naštetih se lahko poškoduje. Najpogostejši znaki in simptomi poškodbe kolena vključujejo bolečino in oteklino, velikokrat pa je prisoten tudi občutek nestabilnosti kolena, zmanjšan obseg gibljivosti, »zatikanje« v kolenu, pokanje v sklepu…

Pogoste poškodbe kolena:

 • Zvini kolena
 • Poškodba meniskusa
 • Poškodba ligamentov
 • Izpah pogačice
 • Zlom kosti

Preobremenitvene poškodbe kolena:

 • Vnetje burze (bursitis) ali kit (tendinitis)
 • Tendinopatija patelarnega ligamenta (skakalno koleno)
 • Patelofemoralni bolečinski sindrom
 • Iliotibialni sindrom

Druga stanja in bolezni kolena:

 • Osteoartritis
 • Drugi tipi artritisa (putika, revmatoidni,…)
 • Bakerjeva cista
 • Osgood-Schlatterjeva bolezen, bolečina pod kolenom (tipično pri mlajših športnikih)

Poškodbe meniskusa so ene najbolj pogostih poškodb kolena in se prisotne v vseh populacija. Pojavnost pa je večja v aktivni populaciji in športnikih. Akutne poškodbe meniskusa nastanejo kot kombinacija kompresiskih sil in rotacije kolena, kar se zgodi pri nenadnem zasuku kolena, doskokih, spremembah smeri gibanja. Športi, kot so nogomet, rokomet, košarka, tenis, smučanje in podobni so bolj podvrženi poškodbam kolena.

Meniskus je hrustančno fibrozno tkivo, ki leži med stegnenico in golenico. V vsakem kolenu sta dva meniskusa – notranji/medialni in zunanji/lateralni. Njihova funkcija je prenašanje teže, stabilizacija kolena in boljše drsenje sklepa (med gibanjem se prilagajajo obliki stegnenice in golenice). Simptomi poškodbe meniskusa so bolečina, slišen pok pri določenem gibu, zmanjšana gibljivost kolena, pogosto zatikanje ali preskakovanje.

Na začetku je smiselno upoštevati metodo RICE: rest (počitek), ice (hlajenje), compression (kompresija) in elevation (dvig noge), saj pripomore k hitrejšemu okrevanju. Potem pa je nujen obisk zdravnika, da oceni resnost poškodbe in možen operativni poseg. Zdravljenje je lahko operativno ali konzervativno. Operacija meniskusa navadno reši simptome in povrne normalno funkcijo, vendar lahko vodi v razvoj degenerativnih sprememb v kolenu, če ji ne sledi specifičen program rehabilitacije.

V prvi fazi so fizioterapevtski postopki usmerjeni v zmanjšanje bolečine, otekline in hitrejše celjenje ran/brazgotin. V tej fazi je ključna povrnitev gibljivosti kolena in čim boljša aktivacija sprednje stegenske mišice, ki zaradi bolečine in operacije hitro atrofira. V kasnejših fazah pa začnemo s postopnim programom za stabilizacijo kolena in krepitev vseh obkolenskih mišic. Potek rehabilitacije je odvisnem od tipa poškodbe, starosti poškodbe in poškodovanca, fizični pripravljenosti in drugih dejavnikov. Cilj rehabilitacije je popolna povrnitev funkcije in zmanjšanje možnih degenerativnih sprememb v prihodnosti.

Do preobremenitvenih poškodb kolena pride zaradi ponavljajočih aktivnostih, hitrega povečanja aktivnosti., premalo regeneracije ali mišičnega neravnovesja. Težave se navadno pojavijo pri športih, kot so tek, hoja, kolesarjenje in športih z veliko poskoki.

Pri preobremenitvenih sindromih je ključno čim prej najti vzrok za preobremenitev kolena in aktivnost prilagoditi. Sledijo fizioterapevtski postopki za zmanjšanje bolečine, otekline in hitrejše celjenje.

Klara Zupančič, dipl. fiziot.