Da delo za računalnikom ne bo uničevalo vašega zdravja

Da delo za računalnikom ne bo uničevalo vašega zdravja, lahko poskrbite tudi na delovnem mestu. Poleg ustreznega stola lahko mimo grede naredite kakšno vajo. Delo za računalnikom bo lažje, vaše zdravje pa boljše. Tudi tokrat je v okviru programa promocija zdravja Fizioterapija Mediko, pripravila dve vaji.

Rastemo – Vaje za povečanje gibljivosti v vratu

Naredimo aktivni razteg, se vzravnamo, predstavljajmo si da imamo na vrhu glave pipeto tanko nitko, ki sega do stropa, pazimo, da se nitka ne pretrga. Brado potisnimo, proti hrbtenici, da začutimo razteg v vratnem delu. Položaj vzdržujmo 10 sekund.

Nagib nazaj ali Poševni stolpVaja je namenjena krepitvi trebušnih mišic in krepitvi stabilizatorjev spodnjega dela hrbtenice

Usedemo se na sredino stola, zravnajmo se, napnimo trebušne mišice, brado potisnemo proti vratni hrbtenici, roki prekrižajmo na prsih. Z vdihom se z ravnim trupom nagnemo nazaj, pri izdihu se vrnemo v začetni položaj. Pazimo, da res delamo gib v upogibu med kolki in trupom in da ne povečujemo krivine v ledvenem delu hrbta.

Več pa si lahko preberete v članku ali v reviji Reporter Magazin

Sedenje in delo za računalnikom_jul_2015