Ali sedenje vpliva na obremenitev zgornjega dela telesa

Ali sedenje vpliva na obremenitev zgornjega dela telesa? Seveda. Vsako delovno mesto s svojimi zakonitostmi vpliva na naše telo.

Daljša statična drža, za pisalno mizo, računalnikom ali v proizvodnem procesu, pogosta enostranska dinamika delovnega procesa in psihične obremenitve sčasoma na našem telesu povzročijo kvarne spremembe.

Zaposleni tožijo zaradi bolečin v hrbtenici, zgornjih udih, na glavi, v očeh in drugih delih telesa. Težave nastajajo počasi in se pokažejo šele z leti. Poleg optimalne prilagoditve delovnega okolja in dobre organizacije dela lahko na delovnem mestu že s krajšimi prekinitvami in ustreznim gibanjem poskrbimo za svoje zdravje, omogočimo dobro živčno mišično povezavo, povečamo prekrvavitev, ohranimo normalen obseg gibov in zmanjšamo celotno psihofizično napetost. Temu še posebno pozornost namenja Promocija zdravja. Svetuje vaje, ki jih lahko izvajamo med nekajminutnimi prekinitvami dela ali v času, namenjenem za odmor. S preprostimi vajami in tehnikami lahko z vztrajnostjo omilimo kvarne vplive delovnega okolja ter povečamo storilnost in osebno zadovoljstvo.

V Fizioterapiji Mediko vam svetujemo, da si več preberete v članki ali Elektrotehnični reviji.

Vpliv sedenja na obremenitve zgornjega dela telesa