Pomen telesne aktivnosti za kosti

Pomen telesne aktivnost za kosti je poznan že dolgo. Telesna aktivnost je pomembna je za pridobivanje dovolj velike količine kostne mase v dobi odraščanja in preprečevanju osteoporotičnih zlomov v starosti, predvsem pri prezgodaj rojenih otrocih, pri katerih je pogost pojav osteopenije. Vrsta, intenziteta, trajanje in pogostost telesne aktivnosti, ki bi pozitivno vplivala na dober razvoj kostne mase pri otrocih še  ni v popolnosti določena, pa vendar ostaja dejstvo da je potrebna telesna aktivnost.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je za otroke in mladostnike (5-17 let) potrebna najmanj 60 minutna zmerna do intenzivna fizična aktivnost, razdeljena tekom dneva. Vse kar presega 60 minutno fizično aktivnost (igranje, telovadba, treningi, transport,…) predstavlja le še dodatni pozitivni doprinos k zdravju in dobremu počutju. Hkrati je priporočena vsaj 3 krat tedensko vadba za mišično moč velikih mišičnih skupin trupa in udov in intenzivna aerobna vadba.

Poleg tega pa redna telesna aktivnost zmanjšuje pojavnost kroničnih obolenj in omogoča zdrav razvoj posameznika. Hkrati dobra telesna kondicija v mladosti pripomore k dobremu zdravju v odrasli dobi. Pomena ustrezne telesne aktivnosti se sicer večina mladostnikov ne zaveda, zato pa se tega vedno bolj zaveda populacija v odrasli dobi.

Upad telesne aktivnosti sovpada tudi s prekomerno telesno težjo in debelostjo. Telesna aktivnost je torej ključnega pomena za preprečevanja debelosti, saj kar 80% otrok s prekomerno težo odraste v odrasle s prekomerno težo.