Nasveti fizioterapevta pri črevesnih obolenjih

  1. Pri črevesnih obolenjih je pomembno izvajati vaje in tehnike za sproščanje. Zelo potrebna je ustrezna količina spanja, primerna prehrana ter gibanje.
  2. Odsvetujem vse oblike visoko intenzivnih vaj, kot so na primer aerobne vaje, tek in vse tekmovalne telesne aktivnosti.
  3. Zelo primerna oblika rekreacije je hoja. Ne zahteva pripomočkov, dodatnega vlaganja denarja, je nizkointenzivna vadba, pozitivno vpliva na zmanjševanje stresa in spodbuja gibanje črevesja.
  4. Primerne so vaje, kjer je vključen spodnji del trupa in medenični obroč vključno z mišicami kolka. Taka vaja je na primer most. Uležete se na hrbet, pokrčite koleni, stopali položite na podlago, roki položite ob telo. Počasi ob izdihu dvignete zadnjico, vendar pri tem ne usločite hrbta, nato se počasi spustite na podlago. Med vsako vajo počivajte. Ponovite 8-12x.
  5. Pomembne so dihalne vaje. Dihajte s trebušno prepono. Ulezite se na posteljo, pod koleni namestite blazino. Roki nežno položite na popek. Počasi vdihnite skozi nos in pri tem nežno odrinite obe roki. Vdih na koncu zadržite 2 s. Počasi izdihnite skozi priprta usta, pri tem naj se trebuh počasi spušča. Ponovite 8 x.
  6. Pazite na pravilni položaj pri odvajanju. Med odvajanjem naj bosta koleni nekoliko višje od kolka (na pručki), rahlo razmaknjeni. Z ravno hrbtenico se nagnite naprej in s komolci naslonite na koleni. Mirno in sproščeno dihajte, pri odvajanju se ne naprezajte. Za primerno odvajanje je treba sprostiti mišice medeničnega dna, da lahko globoke trebušne mišice pomagajo pri izločanju.
  7. Pomembno je pravilno izvajati vajo za globoko trebušno mišico. Leže ne hrbtu, ob izdihu nežno in počasi potegnite popek proti hrbtenici in rahlo navzgor proti glavi. Pri tem ne potiskajte hrbtenice na podlago, ne stiskajte zadnjice in ne zadržujte diha.
  8. Nujno so potrebne vaje za mišice medeničnega dna, ki se jih boste naučili pri fizioterapevtu.