Ali fizioterapevti masiramo?

Fizioterapevtska masaža in ali fizioterapevti masiramo? Pred mnogo leti so fizioterapevte enačili z maserji. Seveda se naše vedenje o človekovem telesu razlikuje tako po številu znanj, kot v količini znanj. Poleg tega smo samo fizioterapevti terapevti. Mi ne zdravimo, zdravijo zdravniki, tako tudi maserji ne morejo izvajati terapije in seveda tudi ne zdraviti. Lahko pa nam pomagajo, zmehčajo napete mišice in jih sprostijo, izboljšajo naše počutje,…

Po vsej verjetnosti smo se fizioterapevti prav zaradi enačenja z maserji začeli izogibati naših, terapevtskih masaž ali nam ljubši izraz, obravnav. Naša masaža je torej terapevtska masaža. Poleg osnovnih petih masažnih prijemov klasične masaže, je pomemben pregled, palpacija, kjer najprej diagnosticiramo težave. S posebnimi tehnikami na primer, triger točk, prečno frikcijo, fascialno manipulacijo, pnf tehnikami, mišično energetsko tehniko… nato najprej usmerjeno obravnavamo naš ciljni predel in nato po presoji zaključimo s prijemi iz klasične masaže. Na prvi pogled torej masaža, pa vendar drugačna masaža. Terapevtska masaža seveda zahteva več anatomskega in kliničnega vedenja, saj je potrebno v vsakem trenutku vedeti kje smo in kaj želimo s posamezno tehniko, prijemom doseči.

Zadnja leta je poklic fizioterapevta pridobil na veljavi in spoštovanju, zato se tudi marsikateri maser, trener, športni pedagog, pek, mehanik… samookliče za fizioterapevta in v resnici je marsikdaj res težko ločiti zrno od plevela.

Res je tudi, da so mnogi terapevti v strahu pred enačenjem s »samo« maserji, pozabili na terapevtsko masažo ali če želite obravnavo. Nekateri so na žalost pozabili celo na dotik.