Kaj je Golf komolec

Ste se že kdaj vprašali, kaj je “golf” komolec? Za »golf komolec« so značilne bolečine pri upogibu zapestja in  držanju stvari v roki. Bolečine se pojavljajo pri  pogostih upogibih zapestja (golfisti), metanju žoge, krogle (balinanje, kegljanje), držanju drobnih predmetov v roki, delu z izvijačem, držanju papirja, listanjem, in prenašanju težkih bremen. »Bolniki v obeh primerih navajajo počasi naraščajočo bolečino po večjih obremenitvah, manjšo mišično moč, večjo mišično utrudljivost, bolečino kadar mišico raztegnejo ali polno obremenijo, zmanjšano moč stiska zaradi bolečine ter bolečino na otip na notranjem delu komolca. Poleg bolečin sta pri »golf komolcu« prisotna tudi šibko zapestje in povečanje bolečin pri upogibanju zapestja navzdol proti uporu« pojasni  Blanka Koščak Tivadar, diplomirana fizioterapevtka iz fizioterapije Mediko.

Prepoznavanje poškodbe
Epikodil je izboklina na nadlahtnici, epikondilitis pa vnetje epikodila, pri »golf komolcu« torej vnetje notranjega dela komolca (medialnega epikondilitisa).« Na epikodil se priraščajo tetive mišic, ki gibljejo zapestje in prste. Iz slednjega sledi, da je prav preobremenitev mišic v zapestju, dlani in prstih vzrok za vnetje v komolcu. Gre pravzaprav za preobremenitveni sindrom,  ko nastanejo spremembe zaradi enakih ali podobnih sil na posamezen del telesa. Pri pogosti rabi so mišice in kite ves čas napete in posledično vodijo do mikro poškodb, delnih natrganj in vnetij največkrat na prehodu mišice v kito«izpostavi  Blanka Koščak Tivadar  in doda, da se lahko pri dolgotrajnem draženju razvije kronično vnetje, lahko pa tudi kalcinacije in zarastline ali athezije, kar se kaže kot bolečina in lahko celo kot zmanjšan obseg giba.

Razlika med teniškim in golf komolcem

Nadlahtnica se končuje z dvema epikondiloma. Ko gre  za vnetje zunanjega  ali lateralnega epikodila imenujemo to tudi »teniški komolec«, ko pa vnetje prizadane  notranji ali medialni del, pa to gre za »golf komolec«.« Izraza sama, torej teniški in golf komolec ne pomenita, da vnetje lahko dobijo samo igralci tenisa ali golfa. Na notranji del epikondila in njegovo bližino se pripenjajo mišice upogibalke, na zunanji epikodil pa mišice iztegovalke zapestja in prstov. Normalna mišična moč in raztegljivost mišic omogočajo optimalno funkcijo sklepa. V mislih pa je potrebno imeti tudi stabilnost sklepne ovojnice, ki jo krepita notranji in zunanji ligament in skupno omogočajo stabilnost komolčnega sklepa. Pri igranju golfa je pod veliko napetostjo predvsem notranji ligament«izpostavi fizioterapevtka Blanka Koščak Tivadar.

Kako zdraviti?

Terapija je odvisna od stanja, bolnika in stopnje težav.« Bolnikom svetujem naprej mirovanje in izogibanje provokacijskim gibom, ob tem služi za zmanjšanje vnetja krioterapija z uporabo ledu, elektroterapija, ultazvok, laser, magnetna terapija, izometrične vaje, vaje po principu napni sprosti, prečna frikcija,  posebna masaža mišično tetivnih prehodov in pripenjališč tetiv na kosti, masaža, raztezne vaje, aktivne vaje za stabilizacijo in izvajanje giba in prilagoditev aktivnosti kot preventiva, namestitev kinezio trakov,v akutni fazi počivanje… Terapija mora biti vedno individualna in prilagojena posamezniku, njegovim težavam in njegovim anatomskim posebnostim« pojasni sogovornica.

Kaj pa prevetiva?

Zelo pomembno je izvajati naše delovne in športne aktivnosti pravilno, v položajih ko je sklep optimalno obremenjen in mišice delajo z dobrim izkoristkom. » Pomembno je tudi prepoznavanje vseh dejavnikov, ki nam izzovejo bolečino in upoštevanje opozoril, ki nam jih posreduje naše telo. Dobro je, da se pred aktivnostjo  dobro ogrejemo in raztegnemo in po obremenitvi ponovno raztegnemo. Poznavanje dobrega raztegovanja je pomemben del preventive. V primeru težav pa ne smemo odlašati predolgo in moramo pravočasno poiskati pomoč strokovnjakov« svetuje Blanka Koščak Tivadar.

Kako hitro se lahko vrnemo nato po okrevanju na golfišče?

Prehitra vrnitev na igrišče, kjer ponovno izvajamo preobremenitev na še nezaceljeno tkivo, lahko vodi do vnetja pokostnice in nastajanja neelastičnega, vezivnega  tkiva in zarastlin in tega si seveda ne želimo.« Osebno ne želim postavljati časovnih normativov, vsak izmed nas je indvidum za sebe in tako mora biti usmerjena tudi terapija in povratek na igrišče. Le osebni pristop prinaša res dobre rezultate«za konec pojasni Blanka Koščak Tivadar terapevtka,  Pilates coach inštruktor in tidi sama navdušena športnica.

Tjaši Artnik Knibbe (Priloga časopisa Dnevnik, feb, 2013)

 

[vc_facebook type=”standard”]